Ontstaan van de Kring
Begin jaren negentig verzamelde zich jaarlijks een steeds groeiende kring geïnteresseerden bij de indrukwekkende rekenlinialenstand van IJzebrand Schuitema op de Verzamelaarsjaarbeurs in Utrecht.
Dit was de oorsprong van wat nu de “Kring” heet, een groep van vrienden die een passie delen: het verzamelen van rekenlinialen.
Niet alleen het zoeken naar oude en bijzondere exemplaren is ons doel, maar ook het vergaren en uitwisselen van informatie en documentatie over deze unieke tak van de industriële archeologie.
Verzamelen als hobby
Voor rekenlinialen geldt, dat het verzamelgebied een afgebakende periode omvat van ongeveer 1625 tot 1975.
Laten we echter niet de illusie koesteren dat een verzamelaar ooit zijn verzameling volledig kan noemen.
Er zijn vele honderden constructeurs en fabrikanten bekend, die gezamenlijk tienduizenden types hebben uitgebracht.
Enkele bekende grote merken zijn Aristo, Faber-Castell en Nestler uit Duitsland, Blundell-Harling uit Engeland, en Pickett en Keuffel & Esser uit de Verenigde Staten.
Elke verzamelaar krijgt na enige tijd de behoefte om zich te specialiseren in een bepaald merk, een specifiek toepassingsgebied of een bijzondere constructie.
Ook hebben verzamelaars van rekenlinialen vaak verwante verzamelgebieden zoals addiators of andere mechanische rekenmachines, meetinstrumenten zoals planimeters, tekeninstrumenten zoals passers, of zelfs postzegels met de rekenliniaal als thema.
De Kringleden vertegenwoordigen derhalve een grote diversiteit aan interessegebieden.
Zoals bij elke verzamelaarsgroep, blijken vaak de sociale contacten tussen medeverzamelaars minstens even belangrijk als het betreffende verzamelobject op zichzelf.
Verbreding van de KRING
Tijdens de jaarvergadering van december 2004 is besloten het interessegebied van de Kring officieel te verbreden, waarbij de naam zal worden veranderd in:
“Kring Historische Rekeninstrumenten”
Dit is ingevoerd in 2005.
De volgende tekst geeft de nieuwe definitie van de KRING:
Kring Historische Rekeninstrumenten
welke bestaat uit liefhebbers, verzamelaars en onderzoekers van historische rekeninstrumenten in de meest brede zin van het woord, zoals rekenlinialen, mechanische en elektronische rekenmachines, proportionaalpassers, nomogrammen, tabellenboeken, abaci, planimeters, passers en andere tekeninstrumenten, maat- en schaallatten, en andere rekenhulpmiddelen.
Het interessegebied van de kring is gericht op historie, ontwerp, constructie, productie, verzamelen en restauratie, maar ook toepassingen, rekentechnieken en gebruik van de vele soorten rekeninstrumenten, die exacte wetenschappers, technische vakmensen en andere gebruikers in het verleden tot steun zijn geweest.
De doelstellingen van de Kring zijn:
- Onderlinge ondersteuning van de leden in hun kring activiteiten,
- Verbreiding van algemene kennis en besef van het historische belang van rekeninstrumenten.
De Kring is voornamelijk Nederlandstalig.
Voor internationale contacten maakt de Kring gebruik van de Engelse naam:
“Dutch Circle for Historical Calculating Instruments”
De Kring komt voort uit de Nederlandse Kring van Verzamelaars van Rekenlinialen, en mocht ook een aantal leden verwelkomen van de voormalige vereniging voor historische kantoormachines Mercurius.